sunnuntai 21. tammikuuta 2007

TURK YEMEKLERI

Kimyonlu Köfte
Malzemeler (4 kişilik) :
1/2 kg. az yağlı dana kıyması
1 adet yumurta
2 dilim bayat ekmek
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşigi kimyon
1 çay kaşigi karabiber
1 çay kaşigi kırmızı toz biber
1 tatlı kaşigi tuz
2 çorba kaşigi yağ
2 orta boy domates
2 çarliston biber
Yapılışı :
Kıymanın içine iki dilim ekmeği ıslatın, sıkın ve ovalayın. Soğanı ince rendeleyin ilave edin, baharatını ve yumurtayı kırıp yoğurun. Elinizle yuvarlayıp köfte şeklini verin.
Teflon tavaya yağı koyun, eritin, küp şeklinde soyulmuş, doğranmış domatesleri ilave edin, biraz çevirin, biberleri de kıyın ve pembeleştirin. Bir su bardağı sıcak suyu ilave edin, 1 tatlı kaşigi tuz koyun ve kaynatın. Kaynayan sosa köfteleri dizin, hafif ateşte yarım saat pişirin. (Arzunuza göre 1 çay bardağı bezelye, küp şeklinde doğranmış 1 patates ve 1 havuç da ekleyebilirsiniz.)
Piştikten sonra 5-6 dal maydanoz doğrayıp üzerine serpiştirebilirsiniz .


Bulgur Pilavı
Malzemeler (4 kişilik) :
1 tas pilavlık bulgur
1 orta boy soğan
2 orta boy çok olgun domates
2 adet sivri biber (arzuya göre tatlı ya da acı olabilir)
1 tatlı kaşigi tuz
2 çorba kaşigi margarin (tereyağı da olabilir)
Yapılışı :
Margarini tencereye koy, biber ve soğanı ince ince kıy pembeleştir, domatesin kabuğunu soy küp küp doğra, 5 dk. hepsini pembeleştir. Bulguru ilave et, bir iki dakika malzemelerle çevir, 2 kase sıcak suyu dök, tuzunu ilave et, bir taşim kaynat, orta hararette biraz suyunu çekmesini bekle, sonra iyice kısık ateşte suyunu iyice çekesiye kadar 20 dak. pişir. Suyunu iyice çektiyse, üstüne havlu peçete koyup kapağını kapat, 20 dk. dinlendir. Dilerseniz servis yaparken üzerine ince kıyılmış maydanoz ve kimyon serpebilirsiniz.


Yayla Çorba
Malzemeler (4 kişilik) :
7 su bardağı su
1 bardak fincanı pirinç
1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 tatlı kaşigi nane
1 tatlı kaşigi tuz
2 çorba kaşigi tereyağı
Yapılışı :
Suyu tencereye koyun, pirinci yıkayın ve suya ilave edin. Bir kaynadıktan sonra kısık ateşte yarım saat pişirin.
Bir kaseye yumurtayı kırın, unu, yoğurdu, tuzu ilave edin ve telle iyice karıştırın. Kaynayan pirinçli suya telle karıştıra karıştıra ilave edin ve on dakika pişirin.
Bir tavada tereyağını eritin, naneyi ilave edin, biraz çevirin, kaynayan çorbanin üzerine ekleyip servis yapın.


Tel Kadayıf
Malzemeler :
Yarım kilo tel kadayıf
1 kg. toz şeker
250 gr. Tereyagi
150 gr. ceviz
1 çay bardağı süt
1 lt. su
Yarım limon
Yapılışı :
Uygun bir tepsiye yağı koy. Hafif ateşte erit. Tepsiyi kenara al. Kadayıfları içine koy, elinle iyice harman yap. Harman yaptığın malzemeyi ikiye ayır, tepside kalan kısmını iyice bastır. Cevizleri çek veya ez, malzemenenin üstüne dök. Geri kalan malzemeyi cevizin üstüne kapat. Çok güçlü şekilde kadayıfı tepsiye iyice bastır. Sıcak fırına (150 - 180 derece) at. 45 dak. yakmadan, iyice kızaracak şekilde pişir. Fırından al. sutu ekle.
Şerbet için, 1 lt. suya, 1 kg. toz şekeri dök, bes dk.kaynadıktan sonra içine yarım limonu sık (çekirdekleri kaçırmadan), sogumaya birak.
Fırından çikan sicak kadayıfa serbeti ekle.
Tercihe bağlı olarak kadayıfı baklava ya da kare dilimler şeklinde kes. Şerbetin 3/4'ünü dök, aradan 1 saat geçtikten sonra kalanını dök.


Patates Salatası
Malzemeler (4 kişilik):
5 orta boy patates
Yarım demet maydanoz
1 çay kaşigi karabiber
1 tatlı kaşigi acı pul biber
2 orta boy kuru soğan
2 dis sarimsak
1 tatlı kaşigi tuz
1 limon suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
Yapılışı :
Soğanı ortadan ikiye bölün, ay şeklinde ince doğrayın. Çukur bir kaseye koyun, 1 tatlı kaşigi tuzu üstüne dökün ve iyice ovalayın. Tuzunu yıkamayın. Tuzsuz isterseniz çok az bir miktar tuz ile ovabilirsiniz. Haşlanmış patatesleri soyun ve 2cm3 büyüklüğünde doğrayın, soğana ve sarimsagi ilave edin. Maydanozları ince kıyıp üstüne serpin. Baharatını da katın ve karıştırın. Bir kapta limonla zeytinyağını karıştırın ve üstüne dökün, kaşikla karıştırın.


Terbiyeli köfte
Köfte Harci
500 gr kiyma
Yarim su bardagi pirinc
Bir yumurta
Iki dilim bayat ekmek ici (ufalanmis)
Bir tatli kasigi kara biber
Bir tatli kasigi tuz
Bir tatli kasigi nane
Tepsiye serpmek icin
2 yemek kasigi un
Yarim Su bardagi ince dogranmis maydanoz
Terbiyesi icin
2 yumurta
1 Limon suyu
HAZIRLANISI
Un ve dogradiginiz maydanozu bir tepside karistirin, tepsiye yayin.
Köftelerin hazirlanisi
1- Önce pirinci yikayip yaklasik 10 dakika sicak suda bekletin. Suyunu iyce suzun.
Köfte harcindaki yazan malzemeleri karistirip iyce yogurup köfye hamurunu elde edin, hamurdan findik buyuklugunde parcalar alarak avuc icinde yuvarlayarak toplar yapin. Bu toplari un ve maydanoz serpilis tepsiye dizin.
2- Bir tencereye 1,5 litre kaynamis su koyun, icine damak tadiniza (yaklasik 1 tatli kasigi ) göre tuz ekleyin.
Yapmis oldugunuz köfteleri kaynayan suya atin, 15 dakika kadar pisirin. Köftelet kaynamaya baslayinca atesi kisin)
Terbiyesinin Hazirlanisi
2 Yumurtanin sarisi ve 1 limon suyunu tel ile iyce cirpin, iyce karistiktan sonra pisen köftelerin suyundan iki kepce kadar azar azar karisima ekleyerek cirpmaya devam edin iyce karistiktan sonra bu karisimi köftelere azar azar ilave ederek karistirin. Iki tasim daha kaynatin. Ocaktan alin.
Servis yaparken arzuya göre yagda kizdirilmis kuru nane veya aci biber ile suslenebilir.
Afiyet olsun.


Cevizli Tarator
Malzeme
250 gram Beyaz peynir
150 gram ceviz
Yarim limon suyu
1 dis sarimsak (iri)
Yarim Su bardagi sivi yag
Peynirin tuzuna göre biraz tuz
Yarim demet maydanoz
Bir Tatli kasigi aci biber salcasi
Hazirlanisi
Beyaz peynir Catal yardimi ile genisce bir kapta ezilir.
Ceviz biraz diri kalacak sekilde ezilir,
Maydanoz ince ince dogranir.
Sarimsak iyce ezilir ve diger malzemeler ile birlikte peynire eklenir iyce karistirilir.
Bu elde edilen karisim ekmek dilimlerinin uzerine surulerek servis yapilir.
Afiyet olsun.

Menemen
Malzemeler
1,5 kg Domates
200 gr Yesil biber
4 Yumurta
1 corba kasigi margarin
Yarim su bardagi sivi yag
Bir cay kasgi karabiber
Bir kesme sekerin yarisi kadar seker
Bir tatli kasigi tuz (damak tadina göre ayarlanabilir)
Hazirlanisi
Domates ve biberler ayri kaplara dogranir. Buyukce bir tavaya yaglar konur margarin eriyince dogranmis olan biberler eklenir biberler biraz kavrulunca domates, karabiber, tuz, yarim kesme seker eklenir karistirilir, domatesler suyunu cekene kadar pisirilir, 4 yumurta kirilir bir iki kasik darbesi ile karisyirilir (fazla karistirilmaz) bir dakika kadar pisirilip ocaktan alinir. Servis yapilir
Afiyet olsun

Mercimekli köfte
Malzemeler
1 Su bardagi Kirmizi mercimek
1,5 Litre su
1,5 tatli kasigi tuz (haslama suyuna eklenecek)
1,5 bardak ince bulgur
Yarim demet yesil sogan
Yarim demet maydanoz
Bir tatli kasigi karabiber
Yarim tatli kasigi aci biber (istege bagli)
Bir corba kasigi biber salcasi
Yarim bardaktan biraz fazla sivi yag
Yarim limon suyu
Bir tatli kasigi tuz
Hazirlanisi
1,5 litre suya tuz eklenip kaynatilir yikanmis mercimekler yaklasik 15 dakika haslanir. Mercimek pistikten sonra bulgur eklenir. Ocak kapatilir demelemeye birakilir. Bulgur ve mercimek karisimi ilik hale gelince, dogranmis maydonoz, sogan ve diger malzemeler harca karistirilir, 5 dakika yogurduktan sonra avuc icine ceviz buyuklugunde parcalar alinarak SIKILIR. Yapilan köfteler genis bir kaba dizilir, yesil salata ile ilik ya da soguk servis yapilir.
Afiyet olsun.

Ei kommentteja: